Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta R5 - Fiesta R5 kupa a láthatáron

 

Fiesta R5 kupa a láthatáron

A 2014-es rali világbajnokságon Ford Fiesta R5-tel részt vevő párosok díjazásban is részesülhetnek, melynek fődíja egy Fiesta WRC-s rajthoz állás.

A maxrally hírportál úgy értesült, az újgenerációs autó tervezéséért és fejlesztéséért felelős M-Sport egy olyan terven dolgozik, mely szerint R5-ös ügyfeleik a rali világbajnokság következő szezonjában egy márkakupában is részt vehetnének.

Bár az M-Sport nem kommentálta a hírt, a hírek szerint az új sorozat a WRC 2-es bajnoksággal futna párhuzamosan, győztese pedig egy Fiesta WRC-s autózást nyerne.

Ha az ötlet valóban megvalósulna, az M-Sport főnök Malcolm Wilson fejlődési létrája teljessé válhatna. Ez a Fiesta R1-gyel és R2-vel indul regionális és nemzeti bajnokságokban, amiből a Fiesta R2-kkel futó junior világbajnokság felé lehet váltani, majd a Fiesta R5, végül a Fiesta World Rally Car verziója következik.

A brit cégnek korábban is volt hasonló kezdeményezése a rali világbajnokságon. A Focus RS WRC-vel induló privát versenyzőknek 2003-ban lehetőségük volt egy teljes gyári támogatású rajthoz állást nyerni a következő szezon Monte-Carlo Rallye-jára, melyet végül Anthony Warmbold érdemelt ki.

Az M-Sport új Fiestája, a jelenlegi R5-ös piac egyetlen portékája sport- és kereskedelmi sikereket aratott rögtön, Wilson megerősítette, már több mint harminc autóra kaptak megrendelést. Az autó július 1-én vált homológgá, a rali világbajnokságon történő bemutatkozásán, a Finn Rally-n Jari Ketomaa-val a volánnál megnyerte kategóriáját. Ezt követően győzött Ukrajnában is az Aleksandrov Rally-n, majd Kajetan Kajetanowicz megszerezte a típus számára az első Európa-bajnoki futamgyőzelmet Lengyelországban.

 

Andrew

 

2013. szeptember 16.