Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta R5 - Az R5 a jövő?

 

Az R5 a jövő?

Hamarosan érkezik a Ford Fiesta R5

A Ford rali világbajnoki csapatát 16 évig működtető M-Sport hamarosan bemutatja új autóját, mellyel a világbajnokságon újonnan induló WRC 2 kategóriába is részt lehet venni.

A brit cég a tervek szerint 2013 januárjában leplezi le a Ford Fiesta R5-öt, mely 90 százalékban különbözik az eddig a cockermouth-i bázison épített Fiestáktól. Az első autók áprilistól lesznek elérhetőek.

Az M-Sport ügyvezető igazgatója, Malcolm Wilson elismerte, nagyon örül, hogy már most ennyien érdeklődnek az új modell után: „Mérnökcsapatunk éjt nappallá téve dolgozik a Fiesta R5 fejlesztésén, az autó tesztjei a következő hetekben fognak kezdődni.  Mondanom sem kell, alig várjuk, hogy januárban bemutassuk az R5-ös autót. Nagyon sokan érdeklődnek a modell után, ez lehet a Fiesta családon belül a legnépszerűbb raliautó.”

A Fiesta R5 a Ford Fiesta RS WRC leegyszerűsített változata. A megbízhatóságra tervezték, felkészítése és szervizelése könnyű lesz, mindez azt szolgálja, hogy a költségek kontrollálhatóak legyenek. Az újgenerációs raliautó képességei ugyanakkor meghaladják a jelenlegi Szuper 2000-es autók szintjét.

Az autó – melynek alapját az utcai Fiesta ST adja – hajtárásól egy 1,6 literes turbófeltöltéses motor gondoskodik, a feltöltőre 32 milliméteres szűkítőt kell szerelni a szabályok szerint. Az teljesen új négykerékhajtású erőátviteli rendszert a Sadevvel együtt tervezi meg a cumbriai cég. Szintén megújul a bukócsőrendszer, az üzemanyagtartály és az elektromos rendszer, az autó aerodinamikája pedig természetesen meg fog felelni az R5-ös előírásoknak. A kocsi így teljesen új modell lesz, 90 százalékban különbözni fog a jelenlegi WRC, illetve RRC modelltől.

„A Fiesta R5 tökéletes átmenetet biztosít a két- és négykerékhajtás között, és ideális modell azon versenyzők számára, akik fejlődni szeretnének” – véli az M-Sport a Ford raliautó kínálatának, mint „lehetőségek létrájának” újabb tagjáról.

A Ford R5-ös autója a következő esztendőben a WRC 2 kategóriában mutatkozhat be, de az FIA magas rangú tisztségviselői céloztak már arra, lehetséges, hogy a 2015 utáni időszakban az R5-ös kategória egyszerűbb és költséghatékonyabb szabályai adják a World Rally Car-okra vonatkozó előírásokat.

A 2013-as szezonra a Peugeot is fejleszti R5-ös versenyautóját. A 208 R5-öt a Párizsi Motor Show-n mutatták be szeptemberben.

 

Andrew

 

2012. november 21.