Get Adobe Flash player

Safari betegség

 

Sebastien Ogier vírusfertőzéssel teljesített Portugál Rally-jával került előtérbe, milyen is betegen ralizni. Kiderült, nem is biztos, hogy olyan rossz, ha nem érzi magát jól az ember. Néhány évvel ezelőtt az itinert Richard Burns-nek olvasó Robert Reid is igencsak rosszul érezte magát, a páros mégis megnyerte a Safari Rally-t.

Burns és Reid dominálták a 2000-es Safarit, a második szekcióban átvették a vezetést, amit a nairobi célig meg is tartottak. Kívülről úgy tűnt, könnyedén, problémamentesen autóznak Kenya úttalan útjain, Reid gyomra azonban nehezen viselte az Impreza WRC-ben a versenyt.

A 2001-es világbajnok navigátor így emlékszik vissza azokra a napokra: „Richard és én befejeztük a pályabejárást és elmentünk, hogy együnk valamit. Ez aztán nem esett jól. A következő napon nem voltam jelen a shakedown-on, mivel – hogy is mondjam – a hotel szobában volt dolgom. Azt hiszem, a shakedown napjának végére teljesen kiürült a szervezetem, de arra gondolni sem tudtam, hogy egyek valamit.

Elrajtoltunk, de még mindig nem tudtam enni. A versenyszekciókban szörnyű gyomorgörcsök gyötörtek, mivel azonban az adrenalin felszökött bennem, nem érzékeltem azokat. Szerencsére az autóban nem is voltam tulajdonképpen beteg, de mikor végeztünk egy-egy szekcióval, nagyon rosszul éreztem magam.”

Reid elárulta, nem lepődött meg, hogy Ogier a nehéz portugál körülmények között milyen tempót mutat.

„Sokszor jobb a teljesítményed, ha nagyon beteg vagy verseny közben, mintha egy kicsit gyengélkednél csak. Azon a Safarin tényleg nem voltam jól, de tudatában voltam ennek, és keményebben dolgoztam, mint valaha, hogy biztosan ne hibázzak. A koncentráció hathatós kompenzációt nyújtott. Ha csak szimplán rossz bőrben lettem volna, lehet, hogy nem koncentráltam volna ennyire, amivel bekövetkezhetett volna egy hiba.”

Nem volt hiba, Burns és Reid immáron második Safari győzelmét aratta 2000-ben.

 

Andrew