Get Adobe Flash player

Argentin Rally 2013 - Oldal 3

Az Argentin Rally 3. napja

 

A Citroen párosa, Sebastien Loeb és Daniel Elena megszerezte sorozatban nyolcadik argentin győzelmét. A kilencszeres világbajnok kettős ötvenöt másodperces előnnyel ért célba a Volkswagen Motorsport színeiben versenyző Sebastien Ogier és navigátora, Julien Ingrassia előtt. A dobogó legalsó fokára a szintén volkswagenes Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila duó állhatott fel.

A futam legutolsó napja a világbajnokság két ikonikus szakaszát, a Mina Claverót és az El Condort tartalmazta. Mindkettő kétszer szerepelt az útvonaltervben, az El Condor másodszori teljesítése jelentette a Power Stage-et. Ezen a Latvala, Ogier, Mikko Hirvonen sorrend alakult ki, ők osztoztak a bónuszpontokon nyolcvanezer néző szeme láttára.

Loeb – aki a svéd viadal óta nem indult világbajnoki futamon és ezt követően is csak egy raliverseny, hazája megmérettetése van tervben – tetemes előnye birtokában a biztonságra törekedett a befejező napon. Honfitársa, Ogier megelégedett a második hellyel, mivel Loeb nem teljesíti a teljes világbajnokságot, így nem ő a fő rivális számára. A két francia mögött izgalmas csata zajlott az utolsó pódiumos pozícióért. Evgeny Novikov kezdhette az utolsó napot kedvezőbb pozícióból, de Latvala három szakaszgyőzelmének köszönhetően megelőzte az oroszt, majd behúzta a Power Stage-et is, ahol Novikov ráadásul meg is forgott.

A Fiesta beállításain dolgozó belga Neuville érkezett az ötödik helyen célba, őt Hirvonen követte, aki az előző napi elektromos problémák után nem tudott feljebb kapaszkodni a rangsorban. Sokáig úgy nézett ki, ahogy a Sordo-Mikkelsen külön csatából a Citroen pilótája jön ki győztesen, de az utolsó szakaszon a spanyolnak váltóproblémái akadtak, így a fiatal norvég megelőzte. Az utolsó pontszerző helyet Prokop csípte el.

„Nagyszerű érzés itt nyerni” – mondta el a 78. futamgyőzelmét arató Loeb a célban. „Ez egy nehéz verseny volt komplikált szakaszokkal, de a hangulat nagyszerű volt, nagyon jól éreztem magam egész hétvégén. Utolsó murvás versenyem óta több hónap telt el, nehéz volt megtalálni a ritmust az első szakaszon és az autót úgy beállítani, hogy megfelelő legyen nekem, de tökéletes lett.”

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC 4h 35min 56.7s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +55.0s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +2m 00.8s
4. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 36.7s
5. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +4m 40.5s T
6. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +6m 23.9s
7. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +11m 02.2s
8. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +13m 22.1s
9. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +13m 22.3s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +14m 07.6s

 

Fotó: Citroen Racing

 

Andrew

 

2013. május 5.