Get Adobe Flash player

Akropolisz Rally 2013 - Oldal 3

Az Akropolisz Rally 3. napja

 

Az Akropolisz Rally befejező napján 84 mért kilométer teljesítése maradt a párosok számára. Az eredménylistára nézve nem sok izgalom volt várható a négy gyorsasági szakaszra, mindössze Andreas Mikkelsen állt lőtávolban Nasser Al-Attihah-hoz képest és kérdés volt az is, hogy Evgeny Novikov az előrelépés érdekében tud-e 24 másodpercet hozni Mikko Hirvonenen. Arról persze nem szabad elfeledkezni, hogy Görögországban, a versenynaptár legkeményebb viadalán minden előfordulhat, mint ahogyan azt az első két nap is mutatta, valamint hogy az utolsó szakasz különpontokért zajlott.

A vasárnapi első körben a dobogón nem történt változás, Jari-Matti Latvala vezetett a Volkswagen Polo WRC-vel, őt a Citroen Racing pilótája, Daniel Sordo követte. A hagyományosan durva utakra a spanyol ugyanazt az óvatos tempót választotta, mint az előző napokon: „Próbálok nem hibázni, nem vállalok kockázatot. Az út közepén próbálok menni, és nyugodt maradni. Ugyanakkor koncentráltnak kell lenni, hiszen könnyű hibázni.”

A harmadik helyen Thierry Neuville várta az utolsó két szakaszt. Mikkelsen ezzel szemben nyomatékosította, feltett szándéka, hogy megelőzze az M-Sport katari versenyzőjét. Így is tett, két szakaszgyőzelmével átvette a negyedik helyet Al-Attiyah-tól. Ostberg új futóműbeállítást próbált ki, amitől az autó eleje máshogy viselkedett a nyomvályúkban. A norvég pozitívan nyilatkozott a módosításokról, ugyanakkor két megforgást is kénytelen volt elkönyvelni. A loutraki szakaszt Sebastien Ogier, Novikov és Hirvonen is arra használta, hogy pontosítsa itinerét a Power Stage-re.

Az utolsó előtti gyorsaságit nyugodt tempóban teljesítette az élmezőny, spórolva a technikával és a gumikkal az utolsó, bónuszpontokért zajló szakaszra. Egyedül Martin Prokop morgolódott, szerinte rossz idő került a menetlevelébe. Nem véletlenül aggódott, a kétperces reggeli előnye vészesen kevésre, harminc másodpercre fogyott az utolsó szakasz előtt Hirvonennel szemben.

Ahogyan az várható volt, a hátul állók húzták be a Power Stage-et. Ogier nem kevesebb, mint 9,9 másodpercet osztott harminc kilométeren a második helyezettre, Novikovra. Harmadikként Mikkelsen ért célba a világbajnoki pontokért megrendezett erőpróbán.

A versenyt végül az első volkswagenes győzelmét arató Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila páros nyerte1 perc 50 másodperces előnnyel, melléjük a Dani Sordo-Carlos del Barrio és az érett, higgadt versenyzést bemutató Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul kettős állhatott fel a dobogóra. A WRC-sek közül csupán ez a három duó volt az, aki nagyobb gondok nélkül ment végig az Istenek Raliján. Mögöttük mindenkinek voltak kisebb-nagyobb, súlyos percekbe kerülő problémái az előző napokon. A negyedik helyen a vasárnapi remek formájának is köszönhetően az élete legjobb eredményét elkönyvelő Mikkelsen érkezett, őt Al-Attiyah és az utolsó szakaszon egy defektet beszedő Ostberg érkezett. Ha fél másodperccel is, de Hirvonennek sikerült megelőznie Prokopot. A kilencedik helyezett Novikov lett, a legjobb tízet az első napi benzinpumpa hiba miatt kieső, másnap visszaálló Ogier zárta.

Robert Kubicának sok-sok kaland után végre kijött a lépés egy raliversenyen, megnyerte a WRC 2-es értékelést. A lengyel Citroenje mögött két Ford Fiesta RRC, Yuriy Protasov és Abdulaziz Al-Kuwari ért célba. A juniorok mezőnyében Jose Suarez viheti haza az aranyat, a második az első napon egy defekt miatt nagy hátrányba kerülő Pontus Tidemand lett, mögöttük Sander Parn fért fel még a dobogóra.

A célceremóniát követően a versenyfelügyelők megvizsgálták a Martin Prokop által jelzett időmérési problémát, majd megváltoztatták az eredményt. A hetedik helyen így a Jipocar cseh versenyzője zárt.

 

A verseny végeredménye:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 31min 01.2sec
2. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 50.0s
3. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 14.1s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +3m 55.1s
5. Nasser Al-Attiyah Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +4m 12.6s
6. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +5m 48.7s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +7m 22.4s
8. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +7m 56.6s
9. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +8m 11.8s
10. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +10m 10.3s

 

Andrew

 

2013. június 2.