Get Adobe Flash player

Az M-Sport Ford Fiestáinak görögországi kizárása

 

Kizárták az összes junior versenyzőt Görögországban

 

Az M-Sport jelentéssel tartozik az autósport irányító testülete, az FIA felé, miután az Akropolisz Rally-n az összes junior világbajnokságban részt vevő autón szabálytalannak találták a kipufogócsonkot.

Ennek eredményeként mind a hat versenyző, Jose Suarez, Pontus Tidemand, Sander Parn, Michael Burri, Niko-Pekka Nieminen és Martin Koci kizárásra került az abszolút értékelésből, ugyanakkor a futam junior világbajnoki értékelése változatlan maradt, csakúgy, mint a sorozatra jellemző bónuszpontozása szakaszgyőztesekre vonatkozóan.

 

A versenyfelügyelők közleményében a következők állnak:

„A Luca Gibellótól, az FIA technikai küldöttének helyettesétől kapott jelentés szerint a 105-ös és 100-as rajtszámú autót vizsgálták meg a verseny utáni technikai ellenőrzésen, mely során azt találták, hogy a kipufogócsonk nem felel meg a homologizációs papíroknak.

A versenyfelügyelők ezután arra kérték az FIA technikai küldöttének helyettesét, hogy ellenőrizze le a többi Junior WRC, a 102-es, a 103-as, a 107-es és a 108-as autót is, melyeknél a kipufogócsonk ugyanúgy nem felelt meg a homologizációs papíroknak.

A versenyfelügyelők beidézték az FIA junior autóinak beszállítóját, az M-Sport Ltd-t. Az M-Sport képviselője, Mr. Maciej Woda megerősítette, ő jár el a 100-as, 102-es, 103-as, 105-ös, 107-es és 108-as autók ügyében. Azt állította, nem tudja, hogyan fordult elő ez a nem megfelelőség, az egyetlen magyarázat az lehet, hogy ezek a kipufogócsonkok új gyártási tételből valók. Azzal folytatta, hogy az M-Sport nem végez minőségi vizsgálatot ezeken az alkatrészeken, a beszállítót bízza meg azzal, hogy az a homologizációs lapnak megfelelő alkatrészeket gyártson.

Tanácskozás után a versenyfelügyelők azt a döntést hozták, hogy

-  az M-Sport Ltd készítsen jelentést az FIA felé a lehetséges intézkedésekről,

- az FIA rali világbajnokság 2013-as sportszabályzatának 27.2.1-es fejezetében foglaltak és az FIA 2013-as Nemzetközi Sportkódexének J függeléke szerint a 100-as, 102-es, 103-as, 105-ös, 107-es és 108-as rajtszámú autót kizárták a verseny értékeléseiből, kivételt képez ez alól a junior világbajnokság értékelése és a junior világbajnokság szakaszgyőzteseinek értékelése, így a 2013-as junior világbajnoki pontokat megtarthatják.

A nevezők élhetnek a fellebbezés jogával.”

 

Andrew

 

2013. június 4.