Get Adobe Flash player

Wilson bízik az R5-ben

Malcolm Wilson szerint a költségsapkával ellátott R5-ös kategória nagy előrelépés a sportágban, az M-Sport igazgatója szerint akár ez lehet majd a rali világbajnokság top kategóriája is. Wilson a Ford Fiesta R5 bemutatója alkalmával beszélt az autóról.

 

- Hogyan zajlott a Fiesta R5 fejlesztése?

- A Szuper 2000-et követi ez, tény, hogy ott az árak fokozatosan kúsztak felfelé. Az FIA megvizsgált mindent, hogy egy olyan ésszerű formulával rukkoljon elő, ami megfelelő, kontrollált költségekkel rendelkezik.

A költségek alacsonyan tartása miatt az autó sok standard, sorozatgyártásból származó alkatrészt tartalmaz. Emiatt nemcsak az volt a dolgunk, hogy megtervezzünk és kifejlesszünk egy új négykerékhajtásos autót, de együtt kellett működnünk a Forddal is, hogy beazonosítsuk és megvizsgáljuk a Ford más modelljeinek alkatrészeit, melyek alkalmasak a feladatra és meg tudnak birkózni a ralisport igénybevételével. Az R5 hűtője például a Ford Edge-ből származik, amit Amerikában árusítanak. Az elejétől a végéig tizenkét hónapra volt szükség ehhez a folyamathoz.

- Hogyan alakul az ára a WRC és RRC változathoz képest?

- Az alapár 180 ezer euró, ami kevesebb, mint a fele a WRC autó árának. Sokkal olcsóbb az RRC autónál is, ami majdnem ugyanaz, mint a WRC specifikáció. Az üzemeltetési költsége sokkal kisebb, mint bármelyik hasonló négykerékhajtású autóé. Extra csomagok is elérhetőek, de ezek nem olyan dolgok, amik javítanák a teljesítményt. Ezek inkább egyéni választások. Az FIA a 2015-ös év végéig befagyasztotta az árat, emiatt az ügyfelek jól tudják, mik lesznek a költségek.

- Milyen vezetni?

- Elképedtem. Nagy hatással volt rám, amikor vezettem az egyik korai példányt, és azt kell mondanom, hihetetlen a teljesítményben történt előrelépés onnantól kezdve is a végleges állapotig. Élvezetes vezetni és könnyű vezetni. A legtöbb ember, aki ment már WRC Fiestával, a legelején is gyorsan tud már vele menni, és azt gondolom, ugyanazt a karakterisztikát értük el vele.

- Milyen volt az ügyfelek reakciója?

- A múlt héten volt egy ügyfél napunk, azoknak az embereknek, akik leelőlegezték az autót, volt lehetőségük, hogy vezessék. Nagyon-nagyon boldogan távoztak. Ez idáig tizennyolc előleget kaptunk, ezeknek az autóknak egy része készen lesz a Finn Rally-ra.

 

Andrew