Get Adobe Flash player

A versenyzők legszörnyűbb ellensége: a por

 

Kubica: Ebből baleset lehet!

 

Robert Kubica változtatásra szólított fel és figyelmeztetett, súlyos balesetet eredményezhet az, ha nem vizsgálják felül a rajtoltatási időközöket a rali világbajnokság murvás versenyein.

Kubica a múlt hétvégén a Szardínia Rally-n újabb győzelmet aratott a bajnokság WRC 2-es kategóriájában, de mivel csak a mezőny eleje rajtolhatott két percre, a többiek egyre, a lengyel versenyző nagyon veszélyesnek érezte a port.

„Ez kétségtelenül egy nehéz verseny volt, elsősorban a kemény, nagyon szűk, nagyon gyors szakaszok miatt, de a kövek miatt sem volt könnyű. Még ha nyertem is, van egy dolog, amiről beszélnünk kell, úgy érzem, ezt ki kell emelnem” – mondta el a korábbi Forma-1-es pilóta szombaton este a célban. „Azt gondolom, túl veszélyes, hogy a murvás versenyeken a versenyzők egy percre rajtoljanak. A harminc kilométeres első szakaszon a láthatóság már tíz kilométer után rossz volt. Húsz kilométert mentem a porban, ami veszélyes, nincs értelme ilyet csinálni. Nagyon dühös voltam. Rendben, a körülmények mindenkinek ugyanolyanok, de a rajtsorrend nem mindenkinek ugyanaz, és ha utolérsz valakit, időt vesztesz. Ráadásul ez nagyon veszélyes.

Az FIA a nagyszerű munkát végez a biztonság terén, de amit itt láttam, elkeserítő, úgy látszik, hogy senki sem törődik a versenyzőkkel. Nem csak a versenyzőkről van szó azonban, hanem a szakaszokról is. Húsz másodperccel követtük Wiegandot az első gyorsaságin, a nézők pedig ott álltak az út közepén, mert nem gondolták, hogy olyan hamar érkezünk, és semmit sem láttak, mert a porban álltak.

Csinálnunk kell valamit, különben sajnos előbb vagy utóbb történik valami. Jobb tenni valamit, mielőtt történne valami. Rá szeretnék világítani erre, mivel a rali amúgy is egy veszélyes sport, és ha az emberek még veszélyesebbé teszik, akkor valami nem jól működik.

A tegnapi nap után eldöntöttem, ha továbbra is az egy perces rajtoltatást alkalmazzák, nem fogok versenyezni. Nincs értelme kockáztatni a magunk testi épségét, az autót, a nézők biztonságát. A győzelem jutalma nem ér fel az élettel. Ez ilyen egyszerű.”

 

Andrew

 

2013. június 25.