Get Adobe Flash player

Ralik, melyek nem a terveknek megfelelően zajlottak

 

Az autósport történetében számtalan olyan verseny volt, ami nem úgy zajlott, mint ahogyan azt a szervezői megálmodták. Mindez a legkülönbözőbb okok miatt történt.

 

RAC Rally 1957

A futam a világot térdre kényszerítő szuezi válság miatt került törlésre. A nemzetközi ralivilág híreit Nasser egyiptomi elnök uralta akkoriban, aki nem azonos Nasser Al-Attiyah-val.

 

Svéd Rally 1990

Ironikus, hogy míg egyes versenyeket a havazás miatt nem tudnak megtartani, az 1990-es Svéd Rally azért nem került megrendezésre, mert túl kevés volt a hó. Azzal, ha nincsen az út felületén megfelelő vastagságú hó vagy jég, nem csak az a baj, hogy a speciális hógumik elvesztik a szögeiket és tapadásuk nullára csökken – ami önmagában is elég veszélyes –, hanem az is gond, hogy a szöges abroncsok tönkreteszik az utakat.

 

Olympus Rally 2013

Amerika kétség kívül legrangosabb ralija 2013-ban jogi okok miatt nem került megrendezésre. Eredetileg a Rally Amerika sorozat része lett volna, majd a szervezők több ok miatt is úgy döntöttek, kiválnak az amerikai bajnokságból és független versenyt rendeznek. A Rally Amerika sorozat ezt követően jogi útra terelte az ügyet az olympus-i eseménnyel szemben és attól tartva, hogy a versenyt le kell állítani, a szervezők úgy döntöttek, elhalasztják a futamot addig, amíg a jogi viták nem rendeződnek.

 

Jordán Rally 2011

A világbajnoki csapatok felszereléseit és autóit szállító hajó kerülő úton kellett, hogy közlekedjen, majd műszaki problémák is hátráltatták, emiatt későn kötött ki, így a verseny csütörtöki programját nem lehetett megtartani. Érdemes volt azonban várni, hiszen egy, a taktikázást is magában foglaló rapid játszma végén Sebastien Ogier a valaha volt legkisebb különbséggel, 0,2 másodperccel nyerte meg a viadalt.

 

Argentin Rally 2007

Vonatok, hajók, repülők – mindezek a közlekedési eszközök befolyásolhatják egy rali időtervét. A csütörtök esti buenos aires-i hivatalos rajtceremóniát követő viharnak köszönhetően számos, Cordobába közlekedő repülő késve indult vagy töröltek a járatot, ami miatt a legtöbb versenyző nem tudott péntek reggelig visszajutni a verseny központjába. Azért, hogy kipihenhessék magukat és feltöltődhessenek, a pénteki nap programjának nagy részét nem tartották meg.

 

Easter Stages 2013

A Circuit of Ireland néven közismert esemény eredetileg a rali Európa-bajnokság része lett volna, de finanszírozási problémák léptek fel. A dolgok akkor fordultak még rosszabbra, amikor az útvonalat hó borította be, ami még inkább akadályozta a vészhelyzeti szolgálatok munkáját. A szervezők azon dolgoznak, hogy a következő esztendőben visszatérhessen a verseny az Európa-bajnokság versenynaptárába.

 

RAC Rally 1967

Az állatállományt ért száj- és körömfájásos járvány volt az oka, hogy nem rendezték meg az 1967-es RAC Rally-t, mivel tartottak attól, hogy az országon áthaladó autók és nézők elősegítik a betegség terjedését. A száj- és körömfájásos vírus 2001-ben újra felütötte fejét az Egyesült Királyságban, ami miatt több sporteseményt, köztük a Rally of Wales-et is törölték.

 

Sanremo Rallye 2006

Észak-Olaszország közismert kiszámíthatatlan időjárásáról. Amikor egy földcsuszamlás elzárta az útvonalat 2006-ban, az első napot teljes egészében törölni kellett, a versenyzők csak a szokásos, san remói városközpontban megtartott parádén tudtak részt venni.

 

Szíria Rally 2011

Manapság elég sok ralit szerveznek Szíriában, de csak keveset autóknak. A közel-keleti bajnokság futamát 2011-ben a civil felkelések miatt törölték.

 

Szerbia Rally 2013

Az FIA új Euro Cup sorozatának tízedik fordulója a pénteki rajtceremónia után fulladt káoszba, miután még a városi szuperspeciált sem tartották meg. A versenyzők a rendőrök utasításait követve nem hagyhatták el az éjszakai parc fermét, a hatóság azt állította, nem teljesültek a gyorsasági szakaszok biztonsági feltételei.

 

Dakar Rally 2008

Csupán egy nappal a rajt előtt törölték a szervezők a klasszikus maratoni tereprali versenyt, mivel nem tudták garantálni a versenyzők biztonságát a terroristafenyegetettségek közepette. A viadal a következő esztendőben Dél-Amerikába költözött, itt kerül azóta is megrendezésre évente, ugyanakkor a Dakar nevet megőrizte.

 

Andrew