Get Adobe Flash player

Finn Rally 2013 - Ogier vette át a vezetést Finnországban

A Finn Rally 2. napja

 

149 versenykilométer volt a penzum a Finn Rally második, pénteki napján, amit kilenc gyorsasági szakaszra tagoltak a szervezők.

Az első szakaszt követően a harmadik pozícióból rajtoló Mads Ostberg állt az élre, majd a napi második, a verseny nyolcadik gyorsaságiján Sebastien Ogier volt a legjobb, kéttized másodperccel átvéve a vezetést. Ezután ismét Ostberg bizonyult gyorsabbnak, aki a négy különpróbát tartalmazó délelőtti kör végén elsőként érkezett a szervizparkba. Előnye nem egész egy másodperc volt ekkor a világbajnoki éllovassal szemben. A norvég egyébként nem volt elájulva teljesítményétől, elmondása szerint a gyors részeken hajlamos volt elemelni lábát a gázpedálról, amivel sok időt vesztett.

A másik fordos, Thierry Neuville ugyanakkor óvatosan kezdte a napot, elmondta, az itinert ellenőrizték, így visszacsúszott Mikko Hirvonen mögé. A Citroen elsőszámú pilótája 7,5 másodpercre csökkentette hátrányát, így kezdhetett bizakodni, hogy előző napi balszerencséjén úrrá tud lenni.

A nap felénél az ötödik helyen tanyázó Kris Meeke számára a szó szoros értelmében Evgeny Novikov jelentett akadályt. Miután az orosz egy bukkanó után belecsúszott egy farakásba, csak poroszkált a pályán. Meeke hamar utolérte, de elmenni nem tudott mellette. Mindeközben le is csúszott az útról, összeszedett egy defektet ráadásul a Novikov autója által felvert kövek betörték a Citroen szélvédőjét is. Ha mindez nem lett volna elég, Meeke később a kerékcsere közben becsípte az ujját, de mindezek ellenére tudta folytatni a versenyt. A két páros esetét a versenybíróság is elkezdte vizsgálni. Az M-Sport kinyilvánította, szóltak rádión Novikovnak, hogy hagyja elmenni a mögötte jövőt, amire az volt az orosz reakciója, hogy rögtön elengedte, amikor erre figyelmeztették. Valószínűleg későn érkezett a jelzés. A hatodik helyen Andreas Mikkelsen várhatta a folytatást, míg az eddig remekül közlekedő Juho Hanninen nem volt már versenyben, a finn kiütötte Fiestájának jobb hátsó kerekét.

Délután aztán a párosok sokkal inkább a körülményekkel küzdöttek, mint egymással. Egyedül Ogier-nek nem akadtak gondjai, meg is nyerte az összes szakaszt, amivel megnyugtató, 38 másodperces előnyt épített ki magának a befejező nap előtt. Mögötte az M-Sport két fiatalja, Neuville és Ostberg áll. A belga a tizenhármas szakaszon vesztett idő egy defekt miatt, míg márkatársa egészen a következő erőpróbáig lőtávolban volt Ogier-hez, amikor az egyre nyomvályúsabbá váló utakon eltalált egy követ és eltörött a felnije. „Hihetetlen, ez egy lottó, kövek vannak mindenütt” – fortyogott a norvég, aki arról is beszélt, hogy változtatni kellett vezetési stílusán, a kijárt utak miatt ugyanis nem tudta megcsúsztatni féktávon kicsit a kocsi hátulját a szokása szerint.

A fordosok problémáit nem volt képes kihasználni Hirvonen, aki csodaként élte meg, hogy a tizenkettedik szakaszon megúszott egy meleg jelenetet. „Ha megnézzük majd a belsőkamerás felvételt, látni fogjuk, milyen szerencsések is voltunk” – mondta el a finn. „Szélesen vettem egy ötödikes kanyart, és nekimentem a partoldalnak. A becsapódás után a kocsi eleje is nekiütközött a partoldalnak, elkezdtünk borulni. Mégsem fordultunk át, de egy 360 fokos megpördülést bemutattunk az úton. Hihetetlen, hogy megúsztuk.” Hirvonen ekkor összeszedett két defektet, majd kiderült, egyik lengéscsillapítója is sérült. Ogier-től egy percre van elmaradva, Meeke követi fél perccel, aki már rég elfelejtette a Novikovval történt affért, jó délutánt zárt, miután növelték kicsit a DS3 hasmagasságát.

Ostberg mellett Mikkelsen is a tizennegyedik szakasznak esett áldozatául, amikor egy vibráció után hirtelen elhagyták bal hátsó kereküket kerékaggyal, gólyalábbal együtt. A hatodik helyre így a MINI-s Jarkko Nikara kapaszkodott fel, akit Dani Sordo követ.

A WRC 2-es kategória legjobbja az abszolút értékelés előkelő, nyolcadik helyén álló Jari Ketomaa, őt több mint egy perc hátránnyal továbbra is Robert Kubica követi, a harmadik pozícióba Hayden Paddon jött fel. A Ford Fiesta R5 motorhibája miatt Elfyn Evans kiállni kényszerült, de nem villog az őstehetségnek tartott  Esapekka Lappi sem, aki ezúttal nem Skoda Motorsportos autóval megy, hanem a menedzser cége által birtokolt és a Baumschlager istálló által szervizelt Fabiával.

A WRC 3-ban Keith Cronin, Simone Camedelli és Sebastien Chardonnet, a Junior WRC mezőnyében Andreas Amberg, Pontus Tidemand és Niko-Pekka Nieminen a sorrend.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1h 38min 34.7sec
2. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +38.1s
3. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +39s
4. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 1.4s
5. Kris Meeke Abu Dhabi
Citroen Total WRT DS3 WRC +1m 9.5s
6. Jarkko Nikara MINI John Cooper Works WRC +2m 18.6s
7. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 45s
8. Jari Ketomaa Ford Fiesta R5 +6m 13.9s
9. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +6m 38.5s
10. Robert Kubica Citroen DS3 RRC +7m 24.1s

 

Andrew

 

2013. augusztus 2.