Get Adobe Flash player

Finn Rally 2013 - A Finn Rally 3. napja

A Finn Rally 3. napja

 

A Finn Rally befejező napját megelőző estén Evgeny Novikovot hivatalos megrovásban részesítette a versenybíróság, mivel lelassult autójával tíz kilométeren keresztül nem engedte el versenytársát az egyik szakaszon. Az eset szenvedő alanya, Kris Meeke ugyanakkor 23,7 másodperces időjóváírást kapott. Hátránya így csupán 8,1 másodpercre csökkent a márkatárs Mikko Hirvonennel szemben a viadal hátralévő részére, melyen 130 kilométert magában foglaló nyolc gyorsaságit kellett teljesíteni a mezőny talpon maradt részének.

Sebastien Ogier biztos, 38 másodperces előnyének tudatában úgy állt oda az első szakasz rajtjához, hogy a vezetés megtartása mellett egyetlen gyorsaságira koncentrál, mégpedig Ouninpohjára. Nagyon várta már, hogy végre WRC-vel is teljesíthesse a világ egyik leghíresebb gyorsasági szakaszát, élete egyik álma volt ez. Az első körben csak itt nyert, a második alkalommal pedig 17,8 másodperccel volt gyorsabb előző idejénél a 33 kilométeres szakaszon, amivel 130,75 kilométer/órás átlagot autózott! Mikko Hirvonen korábbi rekordját 8,4 másodperccel döntötte meg. Ő is elképesztőnek titulálta… Végül magát a Finn Rally-t is megnyerte, ami élete másik álma volt.

Mögötte majdnem egész nap ment a harc. A két M-Sport pilóta, Mads Ostberg és Thierry Neuville számára szabad volt a pálya, főnökük, Malcolm Wilson engedélyezte a csatát. A napot 0,9 másodpercnyi különbséggel kezdték, az első négy szakaszon háromszor cseréltek helyet. Neuville-nek ez elsőn volt egy kisebb kalandja, majd Ouninpohján elmondása szerint élete vezetését mutatta be. Ezen viszont elfogytak gumijai, úgyhogy a szervizparkba Ostberg érkezett előnnyel. További két gyorsasági teljesítése után mindössze egytized másodperc volt a két páros között, amikor ismét Ouninpohjára értek. Ostberg egyszer csak egy kővel találta szembe magát itt, aminek nem akart nekimenni. Megpróbálta kikerülni, de eközben megpördült. Kettejük csatája ezzel eldőlt.

Mikko Hirvonenre Meeke lehetett volna veszélyes, de az újonc citroenes rögtön a nap elején produkált egy megforgást, így nem maradt esélye befogni finn márkatársát. Hirvonen a második körre a többiektől eltérően a kemény gumikat rakatta fel a szerelőkkel, de ez a hosszú gyorsaságin sem jött be, még lőtávolságba sem tudott férkőzni a többiekkel. Meg kellett elégednie a negyedik hellyel, ráadásul ezen a napon is közel volt egyszer ahhoz, hogy felborítsa a Ds3 WRC-t.

Meeke a reggeli hibája ellenére jókedvű volt, az ouninpohjai célban viccesen megjegyezte: „Ez volt a legjobb 15 perc 42,5 másodperc az életemben, kivéve az esküvőmet!” A hírneves szakaszt és autóját sem hagyhatta ki az értékelésből: „Te ülsz a hullámvasút elején, a gázzal szabályozva a sebességet. Ha elrontod, nagy a baj. Finnországról és egy World Rally Car-ról álmodtam mindig is. Káprázatos, hogy itt lehetek a Citroennel.” A következő körben aztán nagy lett baj, Meeke elesett Ouninpohján a DS3-mal. Lőttek a célba érkezésnek és a nagyszerű eredményének.

Ennek a szakasznak a célját a rangsorban a Meeke után következő Jarkko Nikara MINI John Cooper Works WRC-je sem látta meg, pedig ez is egy szép eredmény lett volna pilótától, technikától egyaránt. A kieséseknek köszönhetően lépett elő az ötödik helyre az egész hétvégén halvány teljesítményt nyújtó Dani Sordo, de a mögötte célba érő Evgeny Novikov sem lehetett boldog. Jari Ketomaa hetedik helyezése viszont elképesztő. A pilóta tudását senki nem vonhatja kétségbe, de a jövő technikájának tartott, szerényebb képességű R5-ös Ford Fiestától senki nem várt világbajnoki pontszerzést. És végre a DMACK gumigyár is elkönyvelhetett egy nagyszerű eredményt. A WRC 2-es győztest a hétvégén rengeteg műszaki gond miatt szenvedő Per-Gunnar Andersson követte, aki után a WRC 2-es kategória másodikja, a Finn Rally-n először rajthoz álló Robert Kubica következett. Az utolsó világbajnoki pontot a huszadik helyről felkapaszkodó Andreas Mikkelsen szerezte meg, míg a WRC 2 dobogójának alsó fokára Hayden Paddon állhatott fel.

Ezzel a finnek szempontjából megtörtént az a szégyen, hogy egy honfitársuk sem fért fel a dobogóra. A legjobb skandináv versenyző is csupán harmadikként végzett, ugyanakkor Sebastien Ogier Carlos Sainz, Didier Auriol, Markko Martin és Sebastien Loeb mellé iratkozhatott fel azon dicsőséglistára, ami a nem skandináv származású Finn Rally győzteseket tartalmazza.

A Power Stage-en Neuville bizonyult a leggyorsabbnak, Ogier-t és Latvalát előzte meg.

A WRC 3-as kategória dobogójára Keith Cronin, Sebastien Chardonnet és Jussi Vainionpaa állhatott fel, míg a junioroknál Andreas Amberg, Sander Parn és Pontus Tidemand végeztek az első három helyen.

A rali világbajnokságból még öt állomás van hátra, Ogier akár már a következő, német futamon behozhatatlan pontelőnyre tehet szert.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 43min 10.4sec
2. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +36.6s
3. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +57.6s
4. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 21.6s
5. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +6m 8.5s
6. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +8m 39.7s
7. Jari Ketomaa Ford Fiesta R5 +11m 19.2s
8. Per-Gunnar Andersson Ford Fiesta RS WRC +11m 41.5s
9. Robert Kubica Citroen DS3 RRC +12m 48.1s
10. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +13m 42s

 

Andrew

 

2013. augusztus 3.