Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai New Generation i20 WRC - Hosszú tesztek után az új i20 WRC

 

Hosszú tesztek után az új i20 WRC

A vártnál hosszabb fejlesztési periódus után elérkezett a folyamat végére a Hyundai a régóta beharangozott új i20 WRC-jével, az autó a januári Monte-Carlo Rallye-n fog mutatkozni.

Az újdonság, a legújabb generációs i20-as típuson alapuló kocsi a tervek szerint a 2015-ös szezon felénél pályára lépett volna már, a Hyundai Motorsport azonban úgy döntött, hogy 2016 előtt nem veti be a friss versenytechnikát.

Az alzenaui versenycsapat az év elején, az alapvető teszteléseket követően fokozta a tesztelési és fejlesztési programot, a folyamat során alkatrészeket és beállításokat értékeltek ki, végül pedig a teljesítményt célzó futásokra került sor. Németországban, Franciaországban, Finnországban és Spanyolországban nyolcezer tesztkilométert tettek meg különféle talajfelületeken az autóval, így készen állnak most már arra, hogy homologizálják a kocsit.

„Elérkeztünk az Újgenerációs i20 WRC-nkkel a felkészülés utolsó fázisához, mielőtt az bemutatkozna a 2016-os rali világbajnokságon” – mondta el a csapat vezetője, Michel Nandan. „Márciustól fogva nagyjából nyolcezer kilométert tettünk meg szakaszkörülmények között az autóval mind murván, mind aszfalton.

Átlagosan egy tesztet hajtottunk végre az új kocsival havonta, beleértve az eheti franciaországi tesztet is, mely holnap fejeződik be. Egy fiatal csapat számára, mint amilyen a miénk is, elég nagy teljesítmény egy intenzív tesztprogramot futtatni egy kiemelt rali világbajnoki sorozat mellett, most azonban elérkeztünk néhány fontos mérföldkőhöz.

Alig várjuk, hogy a jövő héten hivatalosan is leleplezzük az új autót Alzenauban, mielőtt befejeznénk az FIA-val a mindennél fontosabb homologizációs folyamatot. Onnantól kezdve valóban megkezdhetjük a 2016-os szezont. Különböző fajta felületeken és versenykörülmények között teszteltünk eddig, ugyanakkor nem futtattuk még a kocsit havon, ez tehát egy olyan dolog, amit ennek a hónapnak a folyamán véghez fogunk vinni az autó fejlesztésének részeként, de a Svéd Rally felkészülési tesztjeként is.

Izgalmas időszak ez a Hyundai Motorsport számára, miután befejezzük a végső felkészülést az Újgenerációs i20 WRC bemutatkozására, mely a jövő havi Monte-Carlo Rallye-n fog megtörténni.”

A Hyundai 2014-ben tért vissza a rali világbajnokságra, Thierry Neuville révén pedig Németországban rögtön szerzett is egy meglepetés győzelmet. 2015-ben több dobogós helyezést gyűjtött Neuville, Dani Sordo és Hayden Paddon, mint a csapat első esztendejében, 2016-ban pedig ugyanezzel a versenyzői felállással folytatja alakulat, melynek továbbra is Kevin Abbring lesz a tesztpilótája.

 

Andrew

 

2015. december 3.