Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai New Generation i20 WRC - A Hyundai szerint nincs ügy Sordo kijelölése kapcsán

 

A Hyundai szerint nincs ügy Sordo kijelölése kapcsán

A Hyundai rali világbajnoki csapatának vezetője, Michel Nandan figyelmeztette a nyilvánosságot, ne csináljanak polémiát abból, hogy alakulata Dani Sordót adta meg 2016-ra kijelölt pilótaként.

Az FIA szabályzata megköveteli, hogy minden regisztrált gyártói csapatnak meg kell jelölnie egyik pilótáját, aki a tizennégy fordulóból legalább tízen képviseli a különítményt. A Hyundai-nál ez a versenyző Sordo lett, nem pedig a legutóbbi sorozat pontversenyét a legelőkelőbb helyen záró Thierry Neuville, aki egyébként még elsőszámú pilótaként kezdte az előző szezont. Neuville az idény során elvesztette ezt a státuszt, mivel formája visszaesett, a csapat azonban Sordóval és Hayden Paddonnal együtt megtartotta 2016-ra is, amikor már az Újgenerációs i20 WRC-vel szállnak csatába.

„Bármelyik versenyzőt jelöltük volna ki, beszéd és pletyka lett volna arról, hogy miért és mert, és néhány embernek nem tetszett volna a választás, bármi is lett volna az” – nyilatkozta Nandan a Motorsport News-nak. „Hangsúlyozni szeretném még egyszer, hogy nincs elsőszámú pilóta a csapatunknál, és azt tervezzük, hogy egyenlő elbánásban részesítjük a versenyzőinket minden versenyen, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük.”

Az alakulaton belül néhányan úgy érezték, hogy Paddonnak kellett volna megkapni a hivatalos kijelölést, mivel a tavalyi szardíniai futamtól kezdve jobban teljesített csapattársainál. Nandan azonban úgy nyilatkozott, hogy Sordo tapasztalata volt a kulcs. A spanyol a 128 világbajnoki futamával többön van túl, mint Neuville és Paddon együttvéve, a belga 58, az új-zélandi 47 versenyt futott eddig.

„Dani a versenyzői felállásunk legtapasztaltabb pilótája, következetes és gyors, a gyártói cím tekintetében pedig egy jó választás volt ő” – mondta el Nandan. „Ez nem azt jelenti, hogy Thierry és Hayden ne futnának tizennégy versenyt vagy hogy kevésbé lennének értékesek a csapat számára. Sokan túl sokat spekulálnak ezen a témán. Számunkra ez egy olyan dolog volt igazán, hogy megfeleljünk az FIA előírásainak.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség mindeközben megerősítette, hogy a Hyundai Motorsport WRC Team-ként nevezett második csapata és annak pilótája, Paddon a Monte-Carlo Rallye-n a 10-es rajtszámot fogja viselni, nem pedig a megszokott 20-ast. Az FIA listája szerint nem a kijelölt Sordo, hanem Neuville kapja a 3-as rajtszámot az idénynyitóra, Sordo Újgenerációs i20 WRC-jére a 4-est ragasztják.

A Svéd Rally-ra, a sorozat második fordulójára is megkezdődtek a nevezések, az eddig nem túl hosszú listán rajta van Sordo neve is, aki ezúttal a Hyundai N-nel jelölt második alakulatában fog versenyezni, nem pedig a gyártói csapatban. Ez azt jelenti, hogy a további tizenkét versenyből már csak három alkalom lesz, amikor az alzenauiak kihagyhatják az egyszeres futamgyőztest az elsőszámú csapatukból.

 

Andrew

 

2016. január 12.