Get Adobe Flash player

Előtte az út - Jan Kopecky

 

Jan Kopecky

Jan Kopecky a hétvégén nagy lépést tehet az Európa-bajnoki cím felé hazai versenyén, a Barum Rally-n, ugyanakkor a csehek top pilótája szempontjából rosszra is fordulhat minden.

 

Álom forgatókönyv

1. A Barum Rally megnyerésével karnyújtásnyi távolságra kerül a Skoda versenyzőjének első  nemzetközi bajnoki címe.

2. Elért eredménye miatt Zlint rögtön átnevezik Kopecky-vé, szeptember 2-a hétfőt pedig nemzeti ünneppé nyilvánítják, hogy szurkolói ki tudják pihenni a kollektív másnaposságot.

3. Mielőtt elutazott volna Ausztráliába, Jost Capito megjelent Zlinben, ahol azt láthatta, hogy Kopecky az utolsó szakaszon szerezte meg a győzelmet. Miután a Skoda a Volkswagen csoport tagja, Capito úgy gondolja, jó ötlet lenne Jannak egy tesztlehetőséget biztosítani a Polo R WRC-vel.

4. A rövid teszt egy, a katalán versenyre szóló gyári ülésig vezet, ahol Kopecky első cseh pilótaként világbajnoki futamot nyer. A dobogón a lehangolt Ogier annyit mond, győzött a jobb.

5. Mivel a Volkswagen 2014-ben is folytatni akarja sikereit, Kopecky a Volkswagen Motorsport II színeiben egész éves szereplési lehetőséget kap, mellette részt vesz a Skoda teljesen új, R5-ös Fabiájának fejlesztésében is.

 

Rémálom az Elm utcában

1. A Skoda elfoglalja a dobogót Zlinben, de Lappi nyer, Wiegand a második, a magabiztosság hiányával küszködő Kopecky tisztes távolságban csak a harmadik helyre érkezik.

2. Látva azt, hogy kedvencük nem úgy teljesített hazai környezetben, mint ahogyan elvárták, a Skoda Motorsport a Lengyel Rally-n a kétkerékhajtásúak közé nevezi Kopecky-t egy Citigóval.

3. Miután az utolsó gyorsasági veszít Ekaterina Stratievával szemben, a cseh pilóta John Haugland Skoda 130 LR-jének kulcsait kapja a horvát versenyre, ahol a technikai felügyelők nem engedik rajthoz állni, mivel autója ezer éves.

4. Rossz formája ellenére Kopecky-nek marad még matematikai esélye a tündöklő Craig Breennel szemben az Európa-bajnoki címre. Autó nem áll rendelkezésére, de eszébe jut, hogy a Skoda valamikor kerékpárok gyártásával is foglalkozott, így a mlada boleslavi múzeum felé veszi az irányt. A Sanremo Rallye technikai bizottsága megszánja, engedik elrajtolni, de a rondei éjszakai szakaszon egy szelet pármai sonka is kezdi utolérni, így feladja a versenyt.

5. Az Európa-bajnoki címbe vetett reményének vége szakad, a Párizsban megrendezésre kerülő szezon végi díjátadó ceremóniára kénytelen gyalog menni, ahol 395. alkalommal veszi át a második helyezettnek járó díjat.

 

Andrew