Get Adobe Flash player

Evans-nek bejön az R5

A jövő kategóriájának első képviselője, a Ford Fiesta R5 a közelmúltban mutatkozott be a rali nagyszínpadán. Jari Ketomaa Finnországban megnyerte a WRC 2-es kategóriát az újdonsággal, Elfyn Evans pedig nagy csatában lett második Németország aszfaltútjain a korábbi Forma-1-es pilóta, Robert Kubica mögött. A korábbi brit bajnok és Ford gyári pilóta Gwyndaf Evans csemetéje mesél arról, hogy milyen is a gyorsasági szakaszok teljesítése az R5-ös Fiestával.

„Az autót kellemes vezetni, jó érzés benne ülni. Az S2000-es kocsikhoz képest a legnagyobb különbség talán az ötfokozatú sebességváltó. Ez megváltoztatja azt a karakterisztikát, hogy a motor miként adja le a teljesítményt. Jól működik vele az autó, nem érzek semmi különös gondot. Az ugyanakkor bizonyos, nem várható, hogy ugyanúgy vezesd, mint a regionális autót (azaz az RRC-t, mely ugyancsak turbófeltöltéses, de kisebb a turbószűkítője, ugyanakkor váltója hatfokozatú), vagy pontosan úgy, mint a Szuper 2000-est. Minden autónak megvan a karakterisztikája, úgyhogy nekünk kell alkalmazkodni ehhez, de úgy gondolom, elég időt töltöttünk már a kocsiban, az R5 természetes otthonommá vált már. Sajnos Finnországban volt némi problémánk a szelepekkel, ami nem tette lehetővé, hogy megmutassuk teljes potenciálunkat az autóban, de Németországban megtörtént ez is.

Az egyetlen dolog, hogy dolgoznod kell az autóban, mikor leesik a fordulatszám. Ez nem szokatlan gondja a kocsinak, a vezetési stílus tekintetében hasonló a Szuper 2000-éhez, ahol nagyon szűk tartományod van. Ez olyan dolog, ami miatt óvatosnak kell lenned és hozzá kell szoknod. A helyzet azonban a gyorsasági szakasz két-három százalékán áll csak elő, máskülönben nagyon-nagyon jó az autó.”

A walesi-i versenyző arról is szólt, hogy a kétliteres szívómotoros Szuper 2000-es tapasztalatokkal könnyebb-e az R5-ös kocsit vezetni: „Az S2000 egy jó lépcsőfok, az R5 kétségtelenül továbblépés a Szuper 2000 után. Az bizonyos, hogy a Szuper 2000-es tapasztalatokkal könnyedén léphetsz az R5 felé.”

 

Andrew