Get Adobe Flash player

Ausztrál Rally 2013 - Ogier nyert, de még nem világbajnok

Az Ausztrál Rally 3. napja

 

Az Ausztrál Rally befejező napján hat gyorsasági várt még a mezőnyre, a gyorsasági szakaszok össztávolsága 125 kilométer volt. A nap kérdése, hogy Sebastien Ogier a verseny végén tudja-e további kilenc ponttal növelni előnyét a ponttáblázaton? Amennyiben igen, már most, három versennyel a szezon vége előtt világbajnoknak mondhatja magát.

A délelőtti körben két szakaszt is megnyert a francia, előnye csaknem egy perc volt ekkor az előtt a Mikko Hirvonen előtt, aki feliratkozhatott a szakaszgyőztesek rövid listájára. Egészen eddig csak Volkswagen nyert gyorsaságit a versenyen, Mikkelsennek és Latvalának is egy szuperspeciál jutott, a többi különpróbán Ogier bizonyult a leggyorsabbnak.

Thierry Neuville lemaradása is növekedett néhány másodperccel, aki egy helyen későn fékezett, emiatt megforgott. Latvala élvezte végre az autózást a finn pályákhoz hasonlító utakon, de nem igazán tudott közelebb kerülni a dobogóhoz. Ostberg ellenben megelőzte Mikkelsent, aki szeretett volna csatázni, de nem tehette, a Volkswagen nyugalomra és a célba érkezésre intette a gyártói bajnokság miatt. A norvég értékes pontokat vehetett el a Citroen elől, miután Meeke a szerelők megfeszített, majd’ három órás munkája után végül vissza tudott állni a versenybe.

Ogier a szünet után sem vett vissza, az utolsó szakasz, a Power Stage előtt is megnyerte mindkét gyorsaságit. „Ez a legjobb módja, hogy koncentrált maradjak, különben elkezdek gondolkodni. Senki sem nyomja nagyon, talán próbálnak gumit spórolni a Power Stage-re.” A sorrend ezen a két gyorsaságin nem is változott az élmezőnyben annak ellenére, hogy Ostberg kapott egy defektet.

Ha az állás ez marad a végén is és Ogier legalább a második az utolsó szakaszon, világbajnok! A sors azonban úgy alakította, hogy a francia ne Európától távol ünnepelhessen. Előbb Meeke ért lesántult autóval célba, eltörött a futóműve, majd Latvala vesztett időt egy defekt miatt. Neuville egy nagyszerű időt mutatott fel, miközben Hirvonen egyre lassult. Defekt! Ezzel egy percet szórt el, az összetettben elé került a belga. Ekkor vált biztossá, hogy Ogier Ausztráliában nem ünnepelheti még a világbajnoki címét. A szakaszt és a versenyt végig dominálva nyert a francia, a következő futamon, hazai pályán mindössze egy pontra lesz szüksége az éves diadalhoz.

Abdulaziz Al-Kuwari ünnepelhetett a WRC 2-es értékelésben Ford Fiesta RRC-jével, egy Fiesta R5-tel Yuriy Protasov szerezte meg a második helyet, ugyancsak egy Ford, egy Fiesta RRC érkezett harmadikként Yazeed Al Rajhival. Al-Kuwari ezzel visszavette a bajnokságban a vezetést Robert Kubicától,

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 19m 55s
2. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 32.1s
3. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 2.1s
4. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +2m 57.4s
5. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 17.2s
6. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +3m 37.6s
7. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +7m 31.2s
8. Nathan Quinn MINI John Cooper Works WRC +13m 10.2s
9. Khalid Al Qassimi Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +15m 17.6s
10. Abdulaziz Al-Kuwari Ford Fiesta RRC +17m 27.7s

 

Andrew

 

2013. szeptember 15.