Get Adobe Flash player

Miért zárták ki Donchev R5-ös Fiestáját?

Bár a Krum Donchev-Peter Iordanov kettős fél perc előnnyel végzett az élen a szeptember első hétvégéjén megrendezett Sliven Rally-n, mégsem ünnepelhették a győzelmet, mivel az FIA Euro Cup sorozatába is beleszámító bolgár verseny felügyelősége kizárta a Ford Fiesta R5-öst a futam végi technikai ellenőrzést követően.

A technikai bizottság vezetője jelentésében azt írta, hogy Donchev Fiestája nem felelt meg az FIA J függelék 261-es fejezet fékrendszerekre vonatkozó 803-a0 pontjának. A probléma az volt, hogy az első lökhárítóban lévő levegőbeömlőkre az autó homológlapján nem szereplő csatornákat szereltek, melyek a levegőt az első fékek felé szállították, hogy hűtsék azokat. A fék hűtésére szolgáló nem homológ csatornák felszerelése viszont a szabálykönyv szerint nem engedélyezett, emiatt került kizárásra a győztes páros. A ködlámpa eltávolításából adódó nyílás ugyanakkor önmagában nem szabálytalan a lökhárítóban, feltéve ha az általános hűtési célokat tölt be.

Donchevék a döntést megfellebbezték, aminek később helyt adott a technikai bizottság, így a bolgár kettős vallhatja magát a Sliven Rally győztesének.

 

Andrew