Get Adobe Flash player

Francia Rallye 2013 - 1. nap

A Francia Rallye 1. napja

 

A rali világbajnokság francia futamának első napján hat szakaszt kellett teljesítenie a rajthoz állóknak, a gyorsasági össztáv 120 kilométer volt.

Bár Sebastien Ogier előző este a Power Stage-en bebiztosította világbajnoki címét, Sebastien Loeb rögtön jelét adta, nem szabad leírni őt sem. A délelőtti gyorsaságik mindegyikén ő volt a leggyorsabb annak ellenére, hogy a gumiválasztása – négy kemény gumin futott, mint ahogyan csapattársai és a volkswagenesek is – nem volt ideális az esőtől helyenként nedves útszakaszokon. A második pozícióban Jari-Matti Latvala érkezett a szervizparkba, aki annak tulajdonította remek szereplését, hogy éppen ilyen körülmények között tudott tesztelni.

Thierry Neuville a kör végén bánta, hogy nem nyomta jobban, a vegyes gumikkal talán jobban is feljöhetett volna Latvalára. Dani Sordo az előző esti szuperspeciál megnyerése után visszacsúszott a negyedik helyre, őt az újdonsült bajnok, Sebastien Ogier követte. A franciák harmadik világbajnoka elmondta, bár időben lefeküdt, sokáig tartott, mire az élmények hatása alatt el tudott aludni, így nem igazán tudta kipihenni magát.

Délután újra a gumiválasztás kapott főszerepet a versenyen, Neuville ismét mást választott, mint közvetlen riválisai. „Abszolút padlógázon mentem mindenhol, jó volt a választás” – örült a belga a kemény gumiknak és annak, hogy nem eredt el az eső. Pedig a mezőny nagy része erre számított, köztük Loeb sem. „Nyomtam, de küszködtem a gumikkal. Az elöl kemény, hátul puha kombinációból nem lehet ennél jobbat kihozni.” Az utolsó világbajnoki futamát teljesítő Loeb a hetedik szakaszon tíz másodpercet zsebelt, amivel a negyedik pozícióba csúszott vissza, Neuville viszont az összes délutáni gyorsaságit megnyerve az élre állt. Az eseménytelen napot maga mögött tudó Sordo várhatja a második helyről a folytatást, Latvala a harmadikról. A finn az utolsó gyorsasági céljában bánta már, hogy nem keményítettek kicsit a Polo futóművén. Ogier saját szavai szerint sem ébredt fel délutánra, kezd vészesen lemaradni, Neuville-től csaknem fél percre van. Mögötte Evgeny Novikov, Andreas Mikkelsen és Mikko Hirvonen következik a hatodik, hetedik és nyolcadik helyen. Utóbbi versenyző érdekes kalandot élt át, az egyik gyorsaságin egyszer csak leesett a helyéről az etap átbeszélő, és éppen a pedálokhoz csúszott. A finn mögött Mads Ostberg áll, aki először visel szemüveget, az első tízet Martin Prokop zárja.

A WRC 2-esek mezőnyében Robert Kubica dominál. A korábbi Forma-1-es versenyző három és fél perccel előzi meg Elfyn Evans-ot, aki a harmadik szakaszon kereket cserélt. A harmadik helyen Rashid Al Ketbi áll.

A WRC 3-asok között Quentin Gilbert vezet Sebastien Chardonnet és Keith Cronin előtt, míg a junioroknál Yeray Lemes, Pontus Tidemand és Hugo Arellano az első három sorrendje.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC 1h 8min 56.5sec
2. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +9.8s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +11.8s
4. Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +12.2s
5. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +28.7s
6. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 03.6s
7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 26.4s
8. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 33.5s
9. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 37.5s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +2m 36.3s

 

Andrew

 

2013. október 4.