Get Adobe Flash player

Francia Rallye 2013 - 2. nap

A Francia Rallye 2. napja

 

A Francia Rallye második napjára 135 versenykilométer teljesítését írták elő a szervezők, mely hat hagyományos és egy városi szakaszra tagolódott.

A csütörtökön világbajnokká koronázott Sebastien Ogier egy tompább nap után visszatért, és a ködös, esős időben két szakaszgyőzelemmel jelezte, nem tett le arról, hogy stílszerűen, győzelemmel ünnepelje a korona elhódítását. Délelőtt csak a megforgása miatt tíz másodpercet vesztő Sebastien Loebön jutott csak túl átmenetileg, de a citroenes a kört záró gyorsaságin visszavágott honfitársának, egyúttal megszerezve kilencszázadik szakaszgyőzelmét is.

Ez a csata a negyedik-ötödik pozícióban zajlott, míg a vezető helyen változatlan volt a helyzet annak ellenére, hogy Thierry Neuville átélt egy meleg pillanatot. A Fiesta eleje megcsúszott egy féktávon, de a pilóta a kézifékkel megmentette a helyzetet. Mögé Jari-Matti Latvala jött fel, megelőzve Dani Sordót. A reggeli első szakasz után egyébként a legtöbb versenyző nem hagyta szó nélkül, hogy a kanyarok belső ívén lévő karók nem úgy voltak elhelyezve, mint a pályabejáráson. Egyedül az elsőként rajtoló Neuville mosolygott ezen, elárulta, hogy mindenhol levágta a kanyarokat, ahol lehetett, így sarazva össze az utat a többieknek.

A szervizparkból az első öt páros mindössze 24 másodperces különbséggel hajtott ki a délutáni gyorsaságikra. A csatából rögtön kiesett az eddig a versenyt vezető Neuville. Egy gyors jobbosban megúszott az autója, megütötte a bal hátsó kereket, amitől elszökött a levegő a gumiból. A mulhouse-i városi szakasz előtt a belga elkönyvelhetett egy újabb szakaszsikert, bár ez az éppen eleredő esőnek is volt köszönhető. Ő még száraz pályán, Sordo félig vizesen, a többiek teljesen esős körülmények között teljesítették a kérdéses gyorsaságit. A különbségeken mindez nem látszott, a nap végén az első négyet, a vezetést átvevő Latvalát, Sordót, Ogier-t és Loeböt mindössze 5 másodperc választja el.

Neuville a defektjével jócskán lemaradt, pozícióját nem veszélyezteti a hatodik helyen álló Novikov, akit Hirvonen, Ostberg, Mikkelsen és Prokop követ.

A csekély különbség miatt az utolsó nap nagy küzdelmet ígér még. Kérdés, hogy Latvalát a biztos gyártói pontok helyett hagyja-e csapata küzdeni a győzelemért, Ogier vagy Loeb magához tudja-e ragadni a vezetést és hogy adott esetben Sordo megtarthatja-e az első pozíciót, ha Loeb feljönne mögé?

A WRC 2-esek és WRC 3-asok versengésének élmezőnyeiben nem történt változás, előbbiben Robert Kubica továbbra is megnyugtató előnnyel vezet Elfyn Evans és Rashid Al Ketbi előtt, utóbbiban Quentin Gilbert, Sebastien Chardonnet és Keith Cronin a sorrend.

A juniorok futama szombat este véget ért, Pontus Tidemand újabb győzelmével egyben a bajnoki címet is megszerezte. A francia futam céljába Hugo Arellano érkezett másodikként, Marius Assen lett a harmadik.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 18min 58.3sec
2. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +0.4s
3. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +1.5s
4. Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +5s
5. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +10.4s
6. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 16.4s
7. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 43.1s
8. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 57.2s
9. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +3m 19.2s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +5m 25.2s

 

Andrew

 

2013. október 5.