Get Adobe Flash player

Francia Rallye 2013 - 3. nap

A Francia Rallye 3. napja

 

Jost Capito és Yves Matton, a Volkswagen és a Citroen csapatvezetői az előző este kinyilvánították, szabad az út versenyzőik előtt, ami azt jelentette, hogy az öt másodpercen belül álló négy pilóta bármelyike esélyes volt a győzelemre a rali világbajnokság francia futamának utolsó napja előtt. A döntésre hat szakaszon, 56 versenykilométeren került sor. A heves éjszakai esőzések miatt vizes utak várták a versenyzőket.

Az első szakasz céljában Thierry Neuville szörnyűnek titulálta a körülményeket, Sordo szerint könnyű volt hibázni, mivel sok helyen állt a víz, Latvala pedig elmondta, egy hír hallatán visszavett és a gyártói pontokra koncentrál már. Ogier öklével a levegőbe csapott mikor meglátta, hogy Sordónál 8,4, Latvalánál 14,5 másodperccel ment gyorsabban. Ezzel átvette a vezetést.

Loeb viszont nem ért célba! Ez volt az a hír, amitől a Volkswagen finnje a biztos célba érést helyezte előtérbe. A búcsúfutamán részt vevő Loeb Citroenjének hátulja a szakasz elején egy tempós jobbosban elvesztette a tapadást, az autó felborult, és az út mellett a tetején állapodott meg. A kilencszeres világbajnok utolsó versenye tehát az árokban fejeződött be.

Ogier megnyerte a következő két gyorsaságit, majd Sordo könyvelt el egy szakaszsikert, visszahozva a győzelem reményét. Az utolsó előtti különpróba teljesítéséhez azonban több időre volt szüksége, mint volkswagenes riválisának, így a haguenaui városi szakaszon nem volt reális esélye fordítani, a második helyen ért célba. A futamot az újdonsült világbajnok páros, Sebastei Ogier és Julien Ingrassia nyerte.

Latvala a változó tapadással továbbra sem tud barátságot kötni, de ahogyan elmondta, nem is próbált támadni, beletörődött a dobogó alsó fokába, amivel értékes pontokat szállított csapatának. Thierry Neuville állhatott fel a céldobogóra negyedikként. A belgának az előző napi defekt okozott problémát, egy lyuk keletkezett a Fiestán akkor, amitől ezen a napon bejutott a víz a kocsiba és okozott párásodást.

Evgeny Novikov nagyobb hiba nélkül fejezte be a futamot, Loeb kiesésével lépett egy helyet előre. Mögötte viszont ment az adok-kapok, Ostberg a nap folyamán megelőzte Mikko Hirvonent, de öröme nem tartott sokáig. Egy fékhiba miatt lecsúszott az útról, csak a nézők segítségének köszönhetően tudott visszatérni a pályára. A norvég az esettel két helyet bukott, Andreas Mikkelsen is megelőzte, aki nem volt elragadtatva a Polo WRC nyergében futott első aszfaltos versenyétől.

Robert Kubica Citroen DS3 RRC-jével ismét pontszerző helyen végzett, a WRC 2-es értékelést pedig magasan nyerte. A dobogóra itt Elfyn Evans és Rashid Al Ketbi állhatott még fel. Kubica győzelmével újabb nagy lépést tett a kategória bajnoki címe felé.

A WRC 3-as mezőnyben sem történt változás az előző napi sorrendhez képest, Quentin Gilbert nyert Sebastien Chardonnet és Keith Cronin előtt. Chardonnet ezzel az eredménnyel bebiztosította a WRC 3 világbajnoki címét.

A világbajnokság a katalán futammal folytatódik október második felében, a Volkswagennek a gyártói világbajnoki címhez mindössze hat pontra van szüksége.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 53min 7.6sec
2. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +12.2s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +19.5s
4. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 14.1s
5. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 10.9s
6. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +3m 37.7s
7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +4m 04.2s
8. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +4m 35.2s
9. Robert Kubica Citroen DS3 RRC +9m 31.4s
10. Romain Dumas Ford Fiesta RS WRC +11m 55.8s

 

Andrew

 

2013. október 6.