Get Adobe Flash player

Látogatás a Skoda Múzeumban

A világon mindössze négy autógyártó büszkélkedhet azzal, hogy tradíciója 100 évnél is távolabbra nyúlik vissza. Ezek közül a Skoda az egyik. A Mladá Boleslav-i Skoda Auto Múzeumban ezt az 1895 óta íródó történetet követhetjük figyelemmel.

2009. november 18-án volt a 110 éves évfordulója annak, hogy megjelent a Laurin & Klement vállalat első járműve, a családi vállalkozás egy motorbiciklit mutatott be akkor. Az autógyártásba tíz évvel később fogtak bele, 1925-ben pedig egyesültek az egyik legjelentősebb gépgyártó céggel, a Skoda Pilsennel. Innen a mai név és az embléma, a szárnyas nyíl.

A kiállítás egészen a kezdetektől mutatja be a gyár autói napjainkig, látható a Voiturette is, az első Mlada Boleslavban gyártott autó. A múzeum külön helyet biztosít a motoroknak. Az erőforrások bemutatása kronologikus sorrendben történik, a motortervezés 60 éves fejlődését követhetjük nyomon. Archív fényképek, videók segítenek visszaadni az egyes korok hangulatát.

A Skoda nagy hagyományokkal bíró versenysport története is helyet kapott, a különböző pálya- és raliautók mellett szemügyre vehetjük az Octavia WRC erőforrását, de prototípus motorok is láthatóak.

Mivel a kiállítótér mérete korlátozott, sok érdekesség a múzeum raktárában pihen. Többek között a Skoda Coupéból a BMW 320i Gr.5 mintájára épített pályaautó is itt tengődött ottjártunkkor.

Ha valaki a cseh főváros környékén jár és megteheti, mindenképpen látogasson el a Prágától mindössze 50 km-re lévő, a gyár közvetlen szomszédságában található múzeumba!


A múzeumról fotók az albumban találhatók!

 

Andrew