Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Megbüntették a Hyundai-t és az M-Sportot

 

Megbüntették a Hyundai-t és az M-Sportot

 

A Mexikó Rally versenyfelügyelői, Waltraud Wünsch, Hugo Mersan és Ruben Chavez büntetésben részesítették a Hyundai és az M-Sport csapatát az üzemanyag leürítésre és az üzemanyagtartály cserére vonatkozó sportszabályok megszegése miatt.

A Hyundai Motorsport ötezer eurós büntetést kapott, mivel nem követték a rali világbajnokság 2014-es sportszabályzatát, amikor csütörtök délután leürítették Thierry Neuville Hyundai i20 WRC-jének üzemanyagtartályát.

Az M-Sport kétezer-ötszáz eurót kénytelen befizetni, ők a sportszabályzatot akkor szegték meg, amikor Elfyn Evans tankját a verseny péntek esti flexi szervizében kicserélték.

A büntetéseket a rali világbajnokság 2014-es sportszabályzat 50. cikkelyének megsértése miatt szabták ki, mely a következőket mondja ki:

 

Az üzemanyagtartály leürítése és újratöltése a szervizparkban

Amikor a szerviz, az üzemanyagtartály cseréje, az üzemanyag szivattyú cseréje, az üzemanyagszűrő cseréje, bármilyen, az üzemanyagrendszerben lévő elem cseréje szükségessé teszi, a leürítés és/vagy újratöltés engedélyezett a szervizparkban, feltéve ha:

- a munkát a szervezők tudomásával lehet elvégezni;

- a versenyzőnek biztosítania kell tűzoltókészüléket kezelővel együtt;

- az autón semmilyen más munkát nem lehet végezni, amíg az üzemanyag rendszer nyitott és/vagy a leürítés és/vagy újratöltés folyamatban van;

- megfelelő biztonsági területet kell kialakítani az autó körül;

- csak annyi üzemanyag tölthető az autóba, ami a következő tankoló zóna eléréséig szükséges.

A Hyundai esetében azért hozták meg az ítéletet, mert a csapat nem hagyta abba az autón folytatott más tevékenységeit, nem biztosított tűzoltókészüléket, nem értesítette a szervezőket és nem alakított ki megfelelő biztonsági zónát az autó körül. A Hyundai elmondta, csapatuk új, nem minden tagjuk volt teljes egészében tisztában a folyamatokkal. A Hyundai elnézést kért a tévedésért.

Az M-Sport azért kapta a büntetést, mert a vezető technikai felügyelő közbelépése után került csak tűzoltókészülék és az azt kezelő személy a helyszínre, a biztonsági zóna pedig nem megfelelően volt kijelölve az autó körül.

 

Andrew

 

2014. március 10.