Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Rovanpera szemből ment az időellenőrzőbe

 

Rovanpera szemből ment az időellenőrzőbe

Kalle Rovanpera és navigátora, Jonne Halttunen egyperces büntetésben részesült a Monte-Carlo Rallye-n, miután az ötödik szakasz előtti időellenőrző állomásra nem az útvonalitinerben meghatározott irányból, hanem szemből érkeztek meg Skoda Fabia R5-ösökkel.

A versenyfelügyelői közleményében a következők állnak:

„A versenybírók 2019. január 25-én 18:25-kor meghallgatták a 30-as rajtszámú autó pilótáját és navigátorát. Ők azt állították, hogy amikor az ötödik gyorsasági szakasz rajtját közelítették meg, összezavarodtak az útvonalitiner 36. és 37. jele közötti kereszteződésben, ahol nem volt világos, hogy melyik utat kell követni (ez a kereszteződés nem szerepelt az útvonalitinerben). A dolog megvitatása után tévedésből jobbra tartottak, és végül arra az útra érkeztek, ami az időellenőrzőtől az ötödik szakasz rajtjához vezetett. Rájöttek, hogy hibáztak, de mivel az út, amin mentek, rendkívül kicsi volt, nem tudtak visszamenni. Emiatt úgy döntöttek, hogy ezen a ponton megvárják az ötödik időellenőrző állomásra érvényes ideális idejüket és visszamennek az időellenőrző állomásig. Elnézést kértek a tévedésükért, és hozzátették, más versenyzők is megerősítették, hogy zavarba jöttek ennél a kereszteződésnél.

A fenti körülmények miatt a versenybírók úgy találták, hogy a páros megszegte a rali világbajnokság sportszabályzatának 14.2-es pontját, ugyanakkor azt is megértették, hogy nem volt teljesen világos ennél a kereszteződésnél a helyzet. Azt is elismerték, hogy a páros óvatos volt, és az, hogy megszegték a rali világbajnokság sportszabályzatának 31.5.1-es pontját, nem eredményezett veszélyes helyzetet.”

Az már csak egy zárójeles kérdés, hogy a Skoda Motorsport színeiben a WRC 2 Pro kategóriában versenyző Rovanperáék, valamint a többi, a kérdéses helyen zavarba kerülő páros mit csinált a pályabejárás során?!


Andrew

 

2019. február 12.