Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Lukyanuk közmunkán

 

Lukyanuk közmunkán

Tíznapos közmunkára ítélték a rali Európa-bajnokság címvédőjét, Alexey Lukyanukot, miután a Liepaja Rally-n kétszer is gyorshajtáson kapták. A vétséget mindkét esetben a GPS-es biztonsági rendszer észlelte, melyet minden autóban használni kell a kontinenssorozat futamain.

Az orosz versenyző először 124,9 kilométer/órás tempóval ment az 50 helyett Citroen C3 R5-ösével egy közúti szakaszon, majd nem sokkal később 168,5 kilométer/órával ott, ahol 90 volt a sebességhatár.

Lukyanukot előbb ötezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta a Liepaja Rally versenyigazgatója – az első kihágásért mindegy egyes kilométer/órás túllépésért 25 eurót számolt fel neki, a másodikért pedig 50-et úgy, hogy mindkét esetben tíz kilométer/órás toleranciát is figyelembe vett –, majd további szankciót hozott a versenybíróság.

„A pilótának kötelező tíz napnyi közösségi munkát teljesíteni a közúti biztonsággal kapcsolatosan, melyet az FIA adminisztrátora határoz meg” – szólt a versenybíróság döntése. Emellett elveszik a 2018-as Európa-bajnok párostól a lett versenyen a második helyezésért szerzett pontokat, valamint csapatuk, a Sainteloc Junior Team egységeit is, amennyiben bármilyen kihágást követ el a szezon hátralévő részében sorra kerülő versenyek közúti szakaszain a versenyző.

Lukyanuk a következőképpen magyarázta a dolgot a versenybíróság beszámolója szerint: „Problémánk volt a fékekkel, és meg kellett ezt oldani. A közúti szakaszon nagyon rövid volt az idő, és túl nagy sebességgel kellett hajtanunk, hogy időben ott legyünk a következő időellenőrző állomáson. Csaknem egyedül voltunk az úton, nem volt nagy forgalom. Nagyon sajnáljuk a viselkedésünket, rossz volt ez sportemberektől.”

A kihágás Lukyanuk versenyét nem érintette, azon nem kapott emiatt büntetést, viszont a versenybíróság a pénzbüntetéssel kapcsolatos határozatában kiemelte, hogy 51 kilométer/óránál nagyobb sebességtúllépésnél a lett jogszabályok szerint azonnal elveszik a sofőr jogosítványát, és soha többé nem vezethet. A pénzbüntetést Lukyanuknak negyvennyolc órán belül be kellett fizetnie a Nemzetközi Automobil Szövetség erre szolgáló webes felületén keresztül.

 

Andrew

 

2019. május 29.