Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Huszonötezer egy fánk(ozás)ért?!

 

Huszonötezer egy fánk(ozás)ért?!

Sokba került a túlzott ünneplés Thierry Neuville számára. A belga versenyző a Katalán Rally végén, a célceremónia előtt fánkozott Hyundai i20 Coupe WRC-jével, amiért jókora pénzbüntetésben részesült.

A versenyfelügyelőség a rali világbajnokság sportszabályzatának 20.1.3-as paragrafusában foglaltak megszegése miatt találta vétkesnek Neuville-t, akit huszonötezer euróra büntettek tettéért. Ebből húszezret felfüggesztettek az elkövetés napjától számítva tizenkét hónapra egy újabb, a kérdéses paragrafusban foglaltakkal szembeni vétséget tekintetbe véve.

A versenyfelügyelők a világbajnoki futam befejező napján, 2019.10.27-én 19:10-kor hallgatták meg Neuville-t és a versenyző képviselőjét, Antoni Sanchezt. A határozatban a következők állnak:

„A pilóta azt állította, várakoztak a céldobogó előtt, és úgy érezte, a ’fánkozás’ biztonságosan kivitelezhető. Hozzátette az ilyesfajta mutatványozás mindig is része volt a ralisportnak, valamint hogy a nézők azt várták tőle, hogy csináljon show-t. Nem gondolta úgy egyáltalán, hogy ez veszélyes lenne, mivel ezt a területet az 1. gyorsasági szakasz részeként használták. A pilóta elismerte, nem ismerte az előírásokat, és bocsánatot kért a vétkéért.

Döntésük meghozatalában a versenyfelügyelők figyelembe vették, hogy Thierry Neuville ugyanezt a vétséget követte el ennek az évnek a korábbi részében, az Argentin Rally-n. A versenyfelügyelők emiatt ezt ismétlődő vétségnek vették, ami bizonyítéka annak, hogy a pilóta nem törődik a szabályokkal.”

A kérdéses gyorsasági szakasz bizonyára rosszul szerepel a határozatban, az a 13., Salouban tartott szombat esti szuperspeciál lehetett.

Bár a versenyének alakulása nem adott okot rá, Sebastien Ogier a saloui közönségcsalogató után fánkozott a nézők örömére, a Citroen francia pilótája azonban nem részesült büntetésben.

Magyarországon a versenykiírások tartalmazzák általában a fánkozás tiltását, valamint az ennek megszegésével kapcsolatos büntetési tételt.

 

Andrew

 

2019. október 31.