Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Becsatolatlan sisakkal versenyzett Ogier

 

Becsatolatlan sisakkal versenyzett Ogier

 

A Monte-Carlo Rallye aktuális éllovasa, Sebastien Ogier, valamint két navigátor, Martijn Wydaeghe és Carlos del Barrio is négyszáz eurós büntetésben részesült, mivel bekötetlen bukósisakban versenyeztek az egyik gyorsasági szakaszon. A futam eredményét befolyásoló büntetést nem kaptak a versenyzők.

Ogier, valamint Thierry Neuville új navigátora, az utolsó pillanatban beugró Wydaeghe szombaton a Saint-Clement és Freissinieres között megrendezett tízedik szakaszon követte el a vétséget, a belső kamerás felvételeken vették észre a versenyfelügyelők, hogy bár a sisak megfelelően van a fejükön, annak sárga állszíja nincs átfűzve a dupla D-gyűrűn, ez pedig kockázatot jelent egy baleset esetén.

A versenyzők a 2021-es rali világbajnokság sportszabályzatának 53.1-es paragrafusa ellen vétettek.

A versenyfelügyelők határozataiban a következők állnak: „Biztonsági okokból minden védőeszközt, beleértve a bukósisakot is, megfelelően kell viselni a gyorsasági szakaszokon a stop állomásig.

A versenyfelügyelők elfogadták, hogy ez egy tévedés volt és a versenyző nem szándékosan versenyzett a gyorsasági szakaszon anélkül, hogy a bukósisakja megfelelően be lett volna csatolva.”

Sorrendben előbb Wydaeghe kapta meg a büntetést, mivel ők előbb futottak, majd Ogier következett. Ezt követően a versenyfelügyelőség visszanézte a korábbi gyorsasági szakaszok belső kamerás felvételeit is, mely alapján a Dani Sordo mellett utolsó versenyét teljesítő del Barriót is bűnösnek találták, így ő is ugyanolyan ítéletben részesült, mint két társa.

A büntetést a Toyota sportigazgatója, Kaj Lindström és a Hyundai csapatvezetője, Alain Penasse is elfogadta.

Nem ezek voltak az egyedüli kihágások az egyéni védőeszközökkel kapcsolatban, a tűzálló maszk helytelen viseléséért – annak alsó része nem volt betűrve a versenyzői overál alá – több versenyzőt is kétszáz eurós büntetéssel sújtottak.

Andrew

 

2021. január 23.