Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Ogier felfüggesztettje

 

Ogier felfüggesztettje

Sebastien Ogier egy évre szóló kétperces felfüggesztett büntetést kapott, miután a Svéd Rally pályabejárásán gyorshajtáson kapták.

A kétszeres világbajnok a pályák feltérképezése során hétszer is túllépte a megengedett sebességhatárt. Az első kettő eset után csupán pénzbüntetésben részesítette a versenybíróság, akik a további öt ilyen kapcsán már kevésbé voltak elnézőek. A felfüggesztett időbüntetésen túl, ami akkor lép életbe, ha további gyorshajtást követ el a francia pilóta, 1232,5 eurós pénzbírsággal is sújtották a Volkswagen versenyzőjét, ami az első két kihágásért kapott 883 euróhoz jön hozzá.

A Robert Reid (elnök), Kai Tarkiainen és Bo Swaner által kiadott versenyfelügyelői közleményében a következők állnak:

„A versenyfelügyelők egy jelentést kaptak a versenyigazgatótól a Volkswagen Motorsport 1-es rajtszámú versenyzőpárosának, a pilóta Sebastien Ogier-nek és a navigátor Julien Ingrassiának a pályabejáráson elkövetett gyorshajtási kihágásairól, a versenyigazgatóval a rali világbajnokság 2015-ös sportszabályzatának 20.2.2-es és 20.2.4-es cikkelye alapján már megtárgyalt két eseten is túl.

A jelentés bemutatta, hogy a pilóta, Sebastien Ogier összesen öt alkalommal lépte túl a pályabejárásra vonatkozó 70 kilométer/órás sebességkorlátozást azokon túl, amiket a 12-es és 13-as számú határozatban már megtárgyaltak, ezen alkalmakkor az összes túllépés 49,3 kilométer/óra volt.

A versenyfelügyelők kellő mérlegelést követően úgy DÖNTÖTTEK, hogy kétperces büntetést alkalmaznak egy éves időtartamra, függően attól, hogy érkezik-e újabb jelentés a versenyfelügyelők felé Sebastien Ogier-ról a pályabejáráson elkövetett sebességtúllépés ügyében ebben az időszakban.

A 49,3 kilométer/órás jelenlegi jogsértések miatt 25 eurós kilométerenkénti büntetés is alkalmazásra kerül azonnali hatállyal, melynek összértéke 1232,5 euró.

A versenyző tájékoztatásra került a fellebbezéshez való jogáról.”

 

A Volkswagen a büntetés körülményeinek tisztázásán van

A Volkswagen Motorsport vezetője szombat délután, az eset kipattanását követően azt nyilatkozta, tisztázni szeretnék az ügyet. Jost Capito elmondta, nem tervezik, hogy fellebbeznének a döntés ellen, de további információkat akarnak begyűjteni. „Nem fellebbezünk, megtartjuk annak lehetőségét” – hangzottak a szakvezető szavai. „El akarok menni a versenybírósághoz este, hogy megnézzem a papírokat. Nem döntöttük még el, hogy fellebbezünk-e, de nem hinném.”

Capito azt is hozzátette, nem gondolja, hogy bármilyen technikai probléma is lett volna az Ogier által a pályabejáráson használt Volkswagen Golffal. „Úgy gondolom, a kalibráció rendben van, de tudja mindenki, hogy a többi versenyen 80 kilométer/óra a sebességhatár, itt pedig 70, úgyhogy a srácoknak más az érzetük. Számomra biztos, hogy ez az ok. Ha túl gyorsak, akkor túl gyorsak, nem fogunk fellebbezni.”

 

A többiek

Nem csak Ogier járt pórul a skandináv viadalon. Yuriy Protasov tizennyolc alkalommal, Lorenzo Bertelli hétszer, Michal Solowow négyszer Max Rendina pedig háromszor lépte át a pályabejárási sebességhatárt, ők a pénzbírság mellett szintén kétperces felfüggesztett büntetést kaptak egy évre, ami 2016. február 13-ig érvényes. Kris Meeke kétszer lépte át a sebességhatárt, így ő „csak” pénzbüntetésben részesült. Ezek összegében Protasov a kétes értékű csúcstartó, az orosz 4200 eurót lesz kénytelen befizetni az FIA részére.

 

Andrew

 

2015. február 16.