Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban - Szabálytalanul előzött Lefebvre egy rendőrautót

 

Szabálytalanul előzött Lefebvre egy rendőrautót

Több mint háromezer eurós büntetéssel sújtották Stephane Lefebvre-et, miután az Ausztrál Rally-n szabálytalanul előzött egy jelöletlen rendőrautót, valamint a megengedettnél gyorsabban hajtott.

A Citroen Racing pilótáját először 1200 euróra vágták volna meg a verseny pénteki napján, mivel egy 60-as zónában 108 kilométer/órás sebességgel haladt, később, a versenybírósági meghallgatás után azonban további kétezer eurós büntetésben részesült. A versenybíróság beszámolója szerint Lefebvre egy trélert vontató teherautót a záróvonalat átlépve előzött meg, előtte pedig egy jelöletlen rendőrautót is. Utóbbiból videofelvétel is készült, ami bemutatásra került a meghallgatás során. „A videón látszik, hogy a 7-es rajtszámú autó először egy jelöletlen rendőrautót előz meg a dupla záróvonalon, aztán két perccel később a fent említett tréleres teherautót” – áll a versenybíróság közleményében.

„Az eset során történt gyorshajtás és a dupla záróvonal kétszeri átlépése egyetlen közlekedési kihágásként került vizsgálat alá, és megjegyzendő, hogy a versenyző már büntetésre került a versenyigazgató által az FIA 2017-es rali világbajnokságra vonatkozó sportszabályzat 20.3.1-es cikkely alapján. A versenyző az eset során tanúsított magatartásával ugyanakkor nem csak a helyi közlekedési szabályokat szegte meg, de a 2017-es nemzetközi sportszabályzat 12.1.1.c cikkelyét is. A versenybírók hosszas gondolkozás után úgy döntöttek emiatt, hogy további kétezer eurós büntetést szabnak ki a 7-es rajtszámú autó pilótájára, Stephane Lefebvre-re.”

Ez utóbbi büntetést a versenyző által a 2018-as szezonban teljesítésre kerülő első három versenyre felfüggesztették, az csak abban az esetben lép életbe, ha Lefebvre további közlekedési kihágásokat követ el.

 

Andrew

 

2017. november 22.