Get Adobe Flash player

Brit Rally 2013 - 2. nap

A Brit Rally 2. napja

 

A 23 kilométeres első napot követően 137 gyorsasági kilométer várta a versenyzőket a Brit Rally második napján. A közép-wales-i erdők nyirkos erdőiben az utak nagy kihívás elé állították a párosokat, ahogy tisztult a sártól az út, úgy lettek egyre csúszósabbak a nedves kövek.

A körülményeknek megfelelően a lágyabb abroncsokkal vágtak neki a WRC-sek az első kör három szakaszának. A szakaszgyőzelmeken Ogier, Sordo és Latvala osztoztak délelőtt. A már világbajnok francia előző esti három másodperces előnyét további tízzel megtoldotta, mögé az alulkormányozottságra panaszkodó csapattársa zárkózott fel, aki megelőzte a szokás szerint az első körben az itinerét ellenőrző Neuville-t. A belga mögé csapattársai, Ostberg és Novikov jöttek fel, miután a citroenesek betliztek. Azok után, hogy Sordo minden esélyét elvesztette a jó szereplésre már a rajt előtt a karosszériával kapcsolatos adminisztratív hiba miatt, Kubica az első, Hirvonen pedig a harmadik szakaszon esett le az útról és borult fel. Előbbi rosszul becsülte meg a tapadást, utóbbi egy navigátorhiba miatt hatodik sebességi fokozatban mutatott be egy nagy bukást.

„Csúszós” és „alulkormányozott” – a mezőny nagy része ezeket a jelzőket emlegette az pályákra, illetve autója kezelhetőségére vonatkozóan a délutáni gyorsaságik céljaiban. A helyzetet a WRC 2 éllovasa, Elfyn Evans írta le a legjobban: „Annyira változatosak a körülmények, hogy az egyik pillanatban bent vagy az árokban, a következőben pedig azon gondolkozol, mehettél volna gyorsabban is.”

Ogier előző napon a rajthely megválasztásakor taktikázott, a második pozíciót választotta, ami most kifizetődött. Nyomon követhette végig, hogy csapattársa előtte milyen féktávokat vett, milyen íveken fordult, aminek köszönhetően délután nem talált legyőzőre egyik szakaszon sem, és húsz másodperc előnnyel állhatott be az esti parc fermébe. „A határon megyek, de a körülményeket mindig szem előtt tartom” – mondta el a Volkswagen világbajnoka.

Latvalának volt ugyan egy meleg helyzete, de megúszta, és még éppen lőtávolban van márkatársa mögött. A két Volkswagen mögött három M-Sport pilóta következik. Neuville elmondta, lehetetlen követni az előtte lévők tempóját. A belga már egy perc hátrányban van Ogier-től, míg Ostberg és Novikov másfélre. A norvég megbánta délután, hogy állítottak autóján, az oroszt pedig egész nap a Ford rajtprogramjának hibája hátráltatta induláskor. Novikovot Mikkelsen egy másodpercre követi.

A WRC 2-es értékelésben az összetett nyolcadik helyén álló Elfyn Evans vezet továbbra is, Mark Higgins azonban megelőzte Jari Ketomaa-t. A WRC 3-asoknál a friss brit bajnok Jukka Korhonen került az élre, mögötte Bryan Bouffier és Keith Cronin várhatja a szombati folytatást.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1h 34m 48sec
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +20.1s
3. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +01m 02.6s
4. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 30.8s
5. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 34.5s
6. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 35.6s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +4m 56.2s
8. Elfyn Evans Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta R5 +6m 29.6s
9. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +6m 54.6s
10. Mark Higgins Ford Fiesta R5 +6m 56.6s

 

Andrew

 

2013. november 15.