Get Adobe Flash player

Az SIT időmérési problémái - Támadják az időmérő rendszer beszállítóját

 

Támadják az időmérő rendszer beszállítóját

 

A Brit Rally rendezősége támadja a rali világbajnokság időmérésével megbízott céget, mivel három nappal a befutó után sem tudtak győztest avatni két nemzeti versenyükön.

A Sistemas Integrales de Telecomunicacion (SIT) a vasárnap tapasztalt időmérési problémákat internetes támadásnak tudja be. A nemzeti futam résztvevőinek időeredményei a vasárnapi célba érkezéskor nem voltak elérhetőek, a világbajnoki esemény eredményeit pedig egyenként, manuálisan kellett kiszámolni.

A Brit Rally szervezői csaknem 100 ezer fontot fizettek az időmérő rendszer használatáért, így a szervezőbizottság elnöke, Andrew Coe elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet.

„Nagyon csalódottak vagyunk, nem csak a résztvevőink miatt” – mondta el Coe. „Jelentős sporteseményt rendezünk, ahol ilyen hibák, mint amilyen ez is, az esemény hírét rontják, bármi is a kiváltó ok. De ez abszolút nem a Brit Rally hibája volt. Elvárják tőlünk, hogy a világbajnoki rendszert használjuk, aminek kifizetjük a teljes költségét.

Mint ahogyan a beszámolók is a rendszer hekkelésből adódó támadásáról szóltak, ami jelentős sporteseményeken nem szokatlan, alapvető fontosságú, hogy a rendszert biztosító gondoskodjon minden biztonsági intézkedésről és védelemről annak megakadályozására, hogy a jövőben újra előfordulhasson ilyen. Jelen pillanatban formális magyarázatot vagy bocsánatkérést várunk arról, hogy mi volt a baj.”

  

Az SIT megkereste a rendőrséget

A SIT vezetője, Pedro Cieza a következőket nyilatkozta: „Internetes hekkerektől származó rendkívüli támadásnak lettünk áldozatai. Profi emberekről van szó, akiknek az volt a szándékuk, hogy megsebezzék a rali világbajnokságot és leállítsák az eredményközlést – nem tudták ezt megtenni, megvoltak nálunk az idők.

Ami jó, hogy a biztonsági nyomonkövető rendszerünk nem sérült és nem volt kockázatnak kitéve. Kapcsolatba léptünk a brit, a spanyol és a német rendőrséggel is, ahol a szerverünk van, bűnügyként fogjuk kezelni a történteket.”

Az SIT magyarázata nem volt kielégítő a rali világbajnokságon jelen lévő gyártók számára.

„Ez nem elfogadható” – mondta el Jost Capito, a Volkswagentől. „Nem tudom, mijük van az internetes biztonság terén, de azt tudom, hogy ez így rossz.

Ezek a támadások normálisak napjainkban, a rendszert biztosítónak fel kell készülnie az ilyenek kezelésére. Ez egy világbajnokság, úgyhogy ami van, az nem elég. Úgy gondolom, a Forma-1-nek több támadásban lehet része, mint a rali világbajnokságnak, de ott sosincs probléma.

Azt szeretném kifejezni, hogy a jövő évre változnia kell a dolgoknak, de ezt már az idei év folyamán is kértük minden fórumon, és nem történt semmi, úgyhogy nem vagyok bizakodó.”

  

Visszautasítja a vádakat az SIT

Cieza ezt követően kijelentette, nem cégének a felelőssége az eredményközléssel kapcsolatos probléma, majd ingerülten válaszolt arra a vádra, hogy az SIT miatt maradtak három napig eredmény nélkül a világbajnoki futammal párhuzamosan zajló nemzeti versenyek.

„Ellenőrizzék le az FIA-val kötött szerződéseket. Nincsen kötelezettségünk, nem vagyunk kötelezettek arra, hogy élő eredményekkel szolgáljunk a nemzeti versenyekről – nincs semmi, amit a nemzeti eredményekkel tennünk kellene.

Kölcsönadtuk a berendezésünket a rendezőknek, lehetővé tettük számukra, hogy díjmentesen használják, és ők minket okolnak mindenért. Ez jövőre változni fog, biztosak lehetnek afelől.”

Cieza kifejtette, írt a Brit Rally rendezőinek, hogy tisztázzák a szituációt. „Próbálnak lármát csapni, de ez nem helyes.”

A világbajnoki futammal párhuzamosan zajló nemzeti versenyek ideiglenes eredményei három nappal a célba érkezést követően, szerdára álltak össze.

Andrew Coe már korábban elutasította, hogy őket kellene hibáztatni, majd megszólalt egy, a szervezőbizottsághoz közeli tag is. „Azzal kapcsolatban, hogy az SIT-t fizették-e a nemzeti versenyre elfelejtjük, hogy a teljes világbajnoki futam alatt káosz volt, az időket manuálisan kezelték az utolsó délutánon!”

Erre vonatkozóan Ciesa a következőket válaszolta: „Azt állítottuk, a végeredmény vasárnap este 6-ig lesz kész, és vasárnap este 6-kor meg is voltak.”

Az SIT vezetője hozzátette, további dokumentumokat és bizonyítékokat fog eljuttatni a brit és a spanyol rendőrséghez az internet támadásról.

A spanyol cégnek már a legelső futamától kezdve problémái vannak az időmérő és nyomonkövető rendszerével. A Monte-Carlo Rallye-n a részidők nem voltak elérhetőek, de az első napon hibás szakaszeredményeket is közöltek, majd Mexikóban és Szardínián a versenyzők biztonságát szolgáló nyomonkövető rendszer működése akadozott. A csapatok többször is csak külső jelzésre értesültek arról, hogy autójuk megállt a szakaszon.

 

Andrew

 

2013. november 21.